2012. május 31., csütörtök

Tábortűz





"A metafora (ógörög μεταφορά – átvitel) összevont, egybecsúsztatott hasonlat, két fogalom, tulajdonság tartalmi-hangulati kapcsolatán alapuló szókép. Két szerkezeti eleme van, az azonosító és az azonosítandó. A hasonlattól formailag annyiban tér el, hogy nincs benne valamilyen grammatikai jelzés."

Egy szép nyári este bemutatkozó soraimhoz kapcsolódóan kerestem a neten egy odaillő idézetet, amikor is a tűzrakás szükségességét firtató - egyébként katonai vonatkozású, hadviselés szempontjából lényeges - leírást találtam.
Óhatatlanul megláttam egy párhuzamot, ami a társkeresésre, párkapcsolatokra is átültethető :-))) - Íme:

2011. július 4. 21:28

Tűzzel, vagy a nélkül? - A szakirodalom után szabadon...

Még ma is találkozunk olyan nézetekkel, amely megkérdőjelezi a tűgyújtás szükségességét. Gyakran elhangzó gondolatok:

- Egy ideig ki lehet bírni tűz nélkül,
- Nincs idő tüzet rakni, inkább addig is pihenek.

Előfordulhat, hogy a túlélés érdekében szakszerűtlenül rakott tűznek nagyobb a füstje, mint a lángja és hamar kihuny a fénye.
Éppen ezért sok helyen oktatják a tűzgyújtás szabályait, fogásait.

Könnyen kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy úgy érezzük muszáj tüzet rakni: pl. nagyon fázunk, megkezdődött a szervezet lehűlése, megáztunk és melegednénk, de lehet, hogy a táplálékot kell fogyaszthatóvá tenni.

A legfontosabb, hogy képesek legyünk a tűzgyújtás helyének, módjának legoptimálisabb megválasztására.
Ezek kivitelezéséhez elméleti segítséget nyújt a jegyzet, de a gyakorlatban csak több tűzrakás után mondhatjuk el magunkról, hogy már megtanultuk a tüzet életben tartani...

A tűzrakó zsargon azt tekinti "tűzmesternek", aki képes szakadó esőben vagy hófúvásban, bármilyen nehézség árán is, egy szál gyufával, papír és más nem természetes anyag segítsége nélkül is tüzet rakni.

A gyakorlati tapasztalat megszerzéséhez szükséges időt jelentősen lerövidíthetjük, ha a leírtakat megjegyezve átvesszük a használható tapasztalatokat.

A címben felvetett "tűzzel, vagy a nélkül?" kérdésre sokan a tűzrakás mellett adnak megerősítést. A nehéz helyzetbe kerültek döntő többsége is tüzet rakva könnyített a helyzetén.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése